Меркур е планета која е одговорна за комуникација,нашите мисли,кратки патувања,ученици од основно училиште,пошта,маркети раскрсници,интернет комуникација.Во годината Меркур е најмалку 3 пати ретрограден,Оваа година имаме 4 пати да биде Меркур ретрограден и поага ретро на 29 Декември.Во Новата Година ке влеземе со ретрограден Меркур.

Што ни порачува тоа?

Меркур во неговото вракање е во коњункција со Венера,планета на љубовта,задоволството,уживање и благодет,партнерски врски и брак.

До 18 Јануари Меркур ке биде ретрограден и потоа ке го минува истиот пат каде се движел наназад.

Старото останува зад нас,последен портал каде ке се случуваат вракања на бивши љубови,стари пријатели,но и вклучување во некои здруженија каде ке им биде потребна помош на постари лица.Потребата на Меркур во овој ретро циклус е да се свртиме кон помагање на постари лица,како и лица кој не се во можност да си помогнат себеси.Не е секогаш помош ако со финансиски ресурси се помагаат постарите.Поважно е вниманието кое ке го добијат од своите блиски,од лица кој се витални и мокни,од лица кој физички можат да им помогнат во нешта што постарите веке немаат сила да го направат а младите во лет ке го сторат.

Да подариме внимание,да подариме љубов,да 2023 година ја направиме поубава за нас,а со тоа и за другите околу нас.

Секоја планета што ни представува некој наш дел од нас,ни представува и некоја личност и ситуација во нашиот живот.И кога свесно ке делуваме на добар и позитивен начин се што ни представува таа планета ке имаме подобрување во нашиот живот кој несвесно ке го доживееме и нема ни да приметиме,но универзумот секогаш работи за нас и секогаш не дарува според нашите постапки.

Следната година кога Меркур повторно ке биде ретрограден во Јарец ке појде ретро од истиот степен како сега каде ке ја заврши ретроградноста,а Сатурн ке биде веке во Риба,каде јасноста и потребата ке биде од друг агол облик,и Плутон ке премине во Водолија,па потребата и начинот на животот на колективно ниво ке биде различно….

Но тоа ретро движење на Меркур од 13 Декември 2023 год ке биде тестот кој ке ни го бара универзумот да го решиме врз основа на тоа што сме ние направиле,постигнале и создале во периодот од 2021 до ова негово ретроградно движење.Последниот распоред кој сами можеме да го внесеме свесно во нашиот живот е сега од 29 Декември до 18 Јарец.Од 12 Декември до 7 Фебруари ке биде целосното движење на Меркур,а веке почнале случувањата кој ние треба да делуваме и средиме за секој своето повисоко јас да го допре,својата удобност,благодарноста и дарувањето го преточиме во се што не обкружува и секако ке делува благотворно на нас.