Ретроградното движење на Меркур денес завршува,но сеуште ке бидеме под негово влијание до 7 Фебруари.На 21 Јануари ке биде во аспект со Марс кој и тој на 12 Јануари појде директно после два и пол месеци ретроградно движење,па може да очекуваме 2 дена пред и после случки и ситуации но и последици од се она што ни се случувало во Октомври 2022 год.Најмногу ке почувствуваат Овните,Близнаците и Шкорпиите.Оние со подзнак Лав,Вага и Водолија ке почувствуваат олеснување и порив да дејствуваат за нештата кој ги одложувале,ке имаат средби со лица кој им на некој начин останале должни со зборови,договори,потписи.Големи се можностите тие 2 дена да има нагласени повеке сообракајни несреки,младите да се побунтовни и агресивни,нетрпеливи,но затоа преминот од едно во друго движење е добро за сите нас да се што носиме во себе како фрустрација,негативност или потреба за грижа за нешто кое било во нашиот живот подолго време го согледаме свесно соочувајки се со себе и согледувајки го проблемот или ситуацијата низ призма на реалност и лојалност кон себе.

Периодот е совршен да се насочиме кон себе и своите потреби без да се препуштаме на колективното што го носиме со генерации и на прво место ни е што ке кажат другите,што ке каже семејството,како ке ме прифатат ако се изразам на свој афтентичен начин.Па драги мои времето на колективните ситуации кој ги носиме со векови заврши.Време е на будење на нашата автентичност,нашата свест и сопствените потреби.Време каде завршува една ера која траела повеке од 2000 години,светот се менува а и ние треба да се менуваме со потребите на светот.

Будење на своето автентично јас,будење на своите потреби ке ни донесат подобро утре,како и поширока колективна свест која ние ја носиме.