По три недели ретроградно движење денес во 11 часот и 38мин,Меркур појде директно.Следните 24 часа ке се наога во стационирана директна фаза и се околу нас ке чувствуваме замрзнато.Во каква состојба сме биле психички,емоционално,во каква и ситуација да сме се наогале последните 24 часа и следните 24 часа ке ме истите.Колку и да се трудиме ке се чувствуваме безпомошни или пак во некоја фаза каде животот е против нас.Најдобар начин да ги поминеме следните 24 часа е да мируваме и да не започнуваме ништо што мислиме(а ке имаме нагон по инерција да решаваме ситуации баш сега),туку од вторник 4 Октомври веке ке можеме да ги почнеме нашите акции,реализации се што мислиме дека треба.Дури и сите заостанати нешта или идеи кој ни се вртеле во глава може да почнеме да бараме нешто како да го од мисла претвориме во дело.А кога ке излезе од својата сенка 17 Октомври можеме и да почнеме да ги нашите идеи спроведеме во реалност.

Ретроградноста на Меркур овој пат ни покажа дека освен реалноста и барањето начин за невозможни нешта со врела грава не се решаваат туку само тапкаме во место и доживуваме фрустрации и непотребни реакции од околината која реално сами сме ги предизвикале.

Меркур е нашиот начин на комуникација и нашиот рационален ум,а кога е во фаза каде се движи привидно наназад нашиот рационален ум не функционира правилно,тогаш треба да се свртиме на нашата десна хемисвера на нашиот ирационален ум,нашите потенцијали кој ги носиме во себе.Во таква фаза Меркур е јак и ке ни покаже што всушност имаме ние во себе а не сме свесни.